Tuesday, September 9, 2008

Medical Technology Board Exam Results For September 2008




FOR THE
RESULTS OF THE MEDICAL TECHOLOGY BOARD EXAMS FOR SEPTEMBER 2008, CLICK ON THIS LINK: PRC SITE .

Wednesday, September 3, 2008

GUIDE QUESTIONS - REPORTING

ELECTROPHORESIS

MULTIPLE CHOICE: Select the BEST answer

1. Most common support medium used in electrophoresis:
a. paper
b. starch gel
c. agarose
d. all of the above

2. The samples are separated into different adjacent zones and migrate at the same rate:
a. electrophoresis
b. isotachoporesis
c. iontophoresis
d. none of the above

3. This is a derivative of agar:
a. agarose gel
b. cellulose acetate
d. agaropressin
e. all of the above

4. This medium is thermostable :
a. acrylamide gel
b. agarose gel
c. cellulose acetate
d. all of the above

5. Stain that is used for serum proteins:
a. Ponceau S
b. Oil red O
c. ninhydrin
d. all of the above

6. Used to confirm the presence of antibodies to HIV:
a. western blot tech
b. southern blot tech
c. isoenzyme
d. All of the above

7. Used for pre-natal diagnosis of inborn errors:
a. southern blot
b. immunoelectrophoresis
c. ELISA
d. All of the above

8. Ampholyte molecule is also known as:
a. Zwitterion
b. isoelectric point
c. electrokinetic phenomenon
d. none of the above

9. Cutting the support medium into zones by means of suitable solvents such as basic buffers or weak alkali is:
a. elution
b. densitometry
c. EMIT
d. None of the above

10. What is the pH of the barbital (veronal) buffer?
a. 8.6
b. 9.5
c. 8.7
d. 10

ANSWERS:

1. A
2. B
3. A
4. A
5. A
6. A
7. A
8. A
9. A
10.A

GUIDE QUESTIONS - REPORTING - EFP

EMISSION FLAME PHOTOMETRY

Modified TRUE or FALSE:

WRITE: A if BOTH A & B statements are correct
B if BOTH A & B statements are incorrect
C if the FIRST statement is TRUE and the SECOND statement FALSE.
D if the FIRST statement is FALSE and the SECOND statement TRUE.

1. This is true of EMISSION FLAME PHOTOMETRY:(EFP)
A. Used in the detection of metal salts, principally Na, K, Cl, Ba, & Zn.
B. The unknown solution is aspirated into the flame.

2. This is true of Direct Method:
A. Simplest arrangement for measuring the intensity of the emitted light.
B. Direct measurement of analyte in unknown solution.

3. This is true of the internal standard for EFP:
A. cesium is the most commonly used standard
B. it requires more elaborate systems

4. True of EFP:
A. A small percentage of the atom is transformed to an excited state permanently
B. it is used in detection of metal salts

Enumeration:

5 - 7. Name 3 (three) reasons why EFP is commonly used:
__________________________________________________
__________________________________________________
__________________________________________________

Match Column A with Column B

8, calcium A. yellow
9. potassium B. violet
10. sodium C. red

ANSWERS:

1. D
2. A
3. D
4. D
5. less expensive
6. easier to perform
7. faster TAT (turn around time)
8. C
9. B
10. A

GUIDE QUESTIONS -REPORTING

FLUOROMETRY

1. What type of light is measured in fluorometry?
a. fluorescent light emitted by analyte
b. light blocked by analytes in solution
c. emitted light by analyte
d. none of the above

2. A substance that does not fluoresce could be conjugated with other substances that
fluoresce to measure its concentration. This is termed as:
a. quenching
b. coupling method
c. anistropy
d. none of the above

3. It utilizes diffraction gratings to isolate wavelength of interest:
a. filter fluorometers
b. spectrofluorometers
c. either
d. neither

4. The light source of a fluorometer emits light:
a. of a shorter wavelength
b. of a longer wavelength
c. either
d. neither

5. The loss of energy and fluoresence due to collision caused by higher temperature is called:
a. quenching
b. coupling
c. fluorescence
d. none of the above

6. Fluorometry is how many times sensitive than spectrophotometry?
a. 100
b. 1,000
c. 10,000
d. 10

7. The two types of monochromators in fluorometry are:
a. excitation and emission
b. excitation and absorption
c. absorption and emission
d. emission and flourescence

8. This type of fluorometry that utilizes a secondary perpendicular intensity in polarization:
a. laser scanning
b. anisotropy
c. time resloved fluorometry
d. resonant energy transfer

9. It is the aspect of fluorometry that has been adapted to increase information content in the assay readout.

Select from the choices for no. 8

10. Co-localization of less than 200 nanometers can be determined by light microscopy alone:
a. true
b. false


ANSWERS

1. A
2. B
3. B
4. B
5. A
6. B
7. B
8. A
9. B
10. C

REPORTING - GUIDE QUESTIONS

ULTRACENTRIFUGATION

1. These are two kinds of ultracentrifuges:
a. preparative and analytical ultracentrifuge
b. post-operative and pre-analytical ultracentrifuge
c. post-analytical and post-operative ultracentrifuge
d. none of the above

2. It is the unit used in ultracentrifugation:
a. Dalton’s unit
b. Svedberg’s unit
c. Newton’s unit
d. None of the above

3. The following are the rotors used in ultracentrifugation , EXCEPT:
a. zonal rotors
b. fixed angle rotors
c. swaying bucket rotors
d. none of the above

4. The following are the instruments used in turbidimetric measurements, EXCEPT:
a. ultracentrifuge
b. colorimeter
c. spectrophotometer
d. none of the above

5. In turbidimetry, the amount of light blocked by a suspension of particles depends not only on the concentration of the analyte but also in:
a. angle
b. size
c. wavelength
d. none of the above

6. It is the measurement of the amount of light scattered from the unknown solution :
a. ultracentrifugation
b. turbidimetry
c. nephelometry
d. none of the above

7. The range of angle used in nephelometry is:
a. 70 oC to 90oC
b. 90 oC to 180 oC
c. 70 oC to 180 oC
d. none of the above

8. It measures the amount of light blocked by particulate matter as light passes through the cuvette:
a. nephelometry
b. turbidimetry
c. ultracentrifugation
d. all of the above

9. Factors affecting nephelometry includes the following intrinsic factors , EXCEPT:
a. wavelength
b. size of the particle
c. incident light source, sample and photodetecting system must be at right angles to
each other
d. None of the above

10. Nephelometric measurements are similar to turbidimetric measurements :
a. true
b. false

ANSWERS:

1. A
2. B
3. C
4. A
5. B
6. C
7. A
8. B
9. C
10. A

Monday, September 1, 2008

INTSRUMENTATION: SUMMARY QUESTIONS (REPORTING)

CHROMATOGRAPHY:

1. _______________________ This refers to the group of techniques used to separate complex mistures on the basis of their physical interaction with the mobile and stationary phases.
2. ________________________ It is a measure of the degree of separation of solute bands relative to their bandwidths.
3._________________________ Enumerate two techniques by chromatographic bed shape
4._________________________
5._________________________ Enumerate the three physical state techniques of the mobile phase.
6._________________________
7._________________________
8._________________________ Give the three parameters measured in chromatography.
9._________________________
10.________________________


GRAVIMETRY, TITRIMETRY, VOLUMETRY & OSMOMETY

1. This method determines the number of moles of reagent required to react quantitatively with the substance being determined:
a. gravimetry
b. titrimetry
c. osmometry
d. volumetry

2. In this method the the titrant is introduced continuously and can perform without supervision:
a. manual modes of transmission
b. automated modes of transmission
c. automated modes of transmission
d. semi-automated modes of transmission

3. This is a device in automatic transfer of titrant that are highly reliable and do not require calibration.
a. persitaltic pumps
b. piston burettes
c. suction-stroke piston pumps
d. automatic pumps

4. These are the types of titration based on the formation of a complex between the titrant and the analyte.
a. redox titration
b. complexometric titration
c. acid base titration
d. ion titration

5. Method of analysis that has the potential for a precision of up to 0.1 %
a. gravimetry
b. volumetry
c. osmometry
d. nanometry

6. Most common method used in osmometry method of analysis
a. vapor pressure
b. freezing point deression
c. membrane osmometry
d. volumetric presure

7. It is the most accurate macro - quantitative method of anaylsis
a. volumetry
b. gravimetry
c. osmometry
d. titrimetry

8. Methods of osmometry that determines the concentration of osmotically active particles:
a. freezing point depression
b. vapor pressure osmometry
c. membrane osmometry
d. suction pump osmometry

9. This is a device in the automatic transfer of titrant that requires frequent calibration due to continual changes in the physical properties of the tunes utilized:
a. piston burettes
b. peristaltic pumps
c. suction -stroke piston pumps
d. air displacement pumps

10. In this method of analysis , dissolved solids and sugars in tissue specimens can be measured to diagnose pathologic conditions:
a. titrimetry
b. osmometry
c. volumetry
d. gravimetry

ANSWERS

1. Chromatography
2. Resolution
3. Column chromatography
4. Planar chromatography
5. Gas chromatography
6. Liquid chromatography
7. Supercritical fluid chromatography
8. catecholamines
9. sugars
10. drugs

MULTIPLE CHOICE:
1. A
2. B
3. B
4. B
5. B
6. B
7. B
8. B
9. B
10. B

Additional questions will be posted on Wednesday. /VBG

SEARCH ENGINE

Google
 

COPYRIGHT

Except for the outside links, printing and copying of the articles contained herein should cite this site as the source. For commercial purposes, the permission of the author should be sought first. You can leave a comment in any of the posts. Thank you.