Thursday, May 14, 2009

CC 3 DIAGNOSTIC EXAMS

Clinical Chemistry 3 - Diagnostic Tests

MULTIPLE CHOICE

1. The pH of normal arterial blood.

a.

7.25-7.45

c.

7.45-7.55

b.

7.35-7.45

d.

7.15-5.25

ANS: B PTS: 1

2. What is the stabilizing protein?

a.

globulin

c.

fibrinogen

b.

albumin

d.

all of the listed

ANS: B PTS: 1

3. The reference method for glucose is:

a.

hexokinase

c.

neocuproine

b.

nelson somogyi

d.

orthotoluidine

ANS: A PTS: 1

4. What is the law empoyed in spectrophotometry?

a.

Beer-Lambert’s Law

c.

Avogrado’s Principles

b.

Boyle’s Law

d.

Einstein’s Law

ANS: A PTS: 1

5. What is the normal ratio of carbonic acid to bicarbonate?

a.

1:10

c.

20:1

b.

10:1

d.

1:20

ANS: C PTS: 1

6. The type of bilirubin found in urine.

a.

direct

c.

total

b.

indirect

d.

all in the list

ANS: A PTS: 1

7. Conversion factor of bilirubin.

a.

83.5

c.

17.1

b.

2.34

d.

0.0555

ANS: C PTS: 1

8. The reference method for bilirubin determination.

a.

Evelyn and Malloy

c.

Jendrassik and Grof

b.

Diazotization

d.

Jaffe

ANS: C PTS: 1

9. All of the following are methods for acid phosphatase determination , EXCEPT:

a.

Bodansky

c.

King Armstrong

b.

Bessey Lowrey Brock

d.

Reitman and Frankel

ANS: D PTS: 1

10. The following should be observed in BGA determination, EXCEPT:

a.

collection should be anaerobic

c.

allow sample to stand at RT for 15’

b.

if not tested stat, preserve in ice

d.

Use dry heparin as AC

ANS: C PTS: 1

11. The following are observed in venipuncture, EXCEPT:

a.

ideal angle is 15-30 degrees

c.

puncture deliberately but smoothly

b.

circular sterilization should be done

d.

remove the needle before the tourniquet

ANS: D PTS: 1

12. The following are observed in triglyceride determination, EXCEPT:

a.

avoid cigarette

c.

avoid strenuous exercise

b.

8 hr - fasting

d.

avoid alcohol

ANS: B PTS: 1

13. The following are considered as pacreatic enzymes:

a.

AMS and LPS

c.

ALT and AST

b.

ACP and ALP

d.

LDH and CPK

ANS: A PTS: 1

14. The following are considered as liver enzymes:

a.

ALP

c.

CPK

b.

GGT

d.

ALT

ANS: C PTS: 1

15. The normal value for glucose:

a.

50-110 mg/dL

c.

60- 130 mg/dL

b.

80-130 mg/dL

d.

50-100 mg/dL

ANS: A PTS: 1

MATCHING

Match the reagent with the substance tested

a.

alkaline picrate

e.

double iodide of potassium and mercury

b.

orthotoluidine

f.

thymolphthalein monophosphate

c.

diazotized sulfanilic acid

g.

uranyl acetate

d.

phosphotungstic acid

h.

peroxidase

1. triglyceride

2. creatinine

3. sodium

4. uric acid

5. glucose

6. urea nitrogen

7. bilirubin

8. acid phosphatase



Saturday, May 9, 2009

Review Questions for Endocrinology and Toxicology

DISCUSS BRIEFLY BUT CONCISELY THE FOLLOWING TOPICS:

1. HORMONES
2. FUNCTIONS OF HORMONES
3. ENDOCRINE GLANDS
4. HORMONES SECRETED BY THESE GLANDS
5. CLINICAL SIGNIFICANCE
6. DIVISIONS OF TOXICOLOGY
7. THERAPEUTIC DRUG MONITORING
8. HALF-LIFE
9. STEADY STATE
10. TOXICODYNAMICS/TOXICOKINETICS

SEARCH ENGINE

Google
 

COPYRIGHT

Except for the outside links, printing and copying of the articles contained herein should cite this site as the source. For commercial purposes, the permission of the author should be sought first. You can leave a comment in any of the posts. Thank you.