Wednesday, May 5, 2010
CLINICAL CHEMISTRY 3- Essay Questions
1. The negative feedback mechanism of glucose
2. The chain of confidentiality in drug testing.
3. The principle of the OGTT.
4. The side effects of marijuana.
Saturday, July 11, 2009
Diagnostic Exams- Identification with Answers
1. He was responsible for the manufacture of the first autoanalyzer.
Dr. Leonard Skeggs
2. Term for the person who performs phlebotomy.
Phlebotomist, venipuncturist
3. Traditional expression of concentration of substances.
milligrams per deciliter
4. A process wherein a needle is introduced into a vein to obtain blood.
phlebotomy, venipuncture
5. The simplest form of carbohydrate.
monosaccharide
6. Formation of stones in the kidneys.
nephrolithiasis
7. It is the percentile expression of the standard deviation over the mean.
Coeffecient of Variation
8. The reference method for glucose.
Hexokinase
9. The normal pH of blood.
7.35 70 7.45
10. The stabilizing protein in serum.
Albumin
Thursday, May 14, 2009
CC 3 DIAGNOSTIC EXAMS
Clinical Chemistry 3 - Diagnostic Tests
MULTIPLE CHOICE
1. The pH of normal arterial blood.
| a. | 7.25-7.45 | c. | 7.45-7.55 |
| b. | 7.35-7.45 | d. | 7.15-5.25 |
ANS: B PTS: 1
2. What is the stabilizing protein?
| a. | globulin | c. | fibrinogen |
| b. | albumin | d. | all of the listed |
ANS: B PTS: 1
3. The reference method for glucose is:
| a. | hexokinase | c. | neocuproine |
| b. | nelson somogyi | d. | orthotoluidine |
ANS: A PTS: 1
4. What is the law empoyed in spectrophotometry?
| a. | Beer-Lambert’s Law | c. | Avogrado’s Principles |
| b. | Boyle’s Law | d. | Einstein’s Law |
ANS: A PTS: 1
5. What is the normal ratio of carbonic acid to bicarbonate?
| a. | 1:10 | c. | 20:1 |
| b. | 10:1 | d. | 1:20 |
ANS: C PTS: 1
6. The type of bilirubin found in urine.
| a. | direct | c. | total |
| b. | indirect | d. | all in the list |
ANS: A PTS: 1
7. Conversion factor of bilirubin.
| a. | 83.5 | c. | 17.1 |
| b. | 2.34 | d. | 0.0555 |
ANS: C PTS: 1
8. The reference method for bilirubin determination.
| a. | Evelyn and Malloy | c. | Jendrassik and Grof |
| b. | Diazotization | d. | Jaffe |
ANS: C PTS: 1
9. All of the following are methods for acid phosphatase determination , EXCEPT:
| a. | Bodansky | c. | King Armstrong |
| b. | Bessey Lowrey Brock | d. | Reitman and Frankel |
ANS: D PTS: 1
10. The following should be observed in BGA determination, EXCEPT:
| a. | collection should be anaerobic | c. | allow sample to stand at RT for 15’ |
| b. | if not tested stat, preserve in ice | d. | Use dry heparin as AC |
ANS: C PTS: 1
11. The following are observed in venipuncture, EXCEPT:
| a. | ideal angle is 15-30 degrees | c. | puncture deliberately but smoothly |
| b. | circular sterilization should be done | d. | remove the needle before the tourniquet |
ANS: D PTS: 1
12. The following are observed in triglyceride determination, EXCEPT:
| a. | avoid cigarette | c. | avoid strenuous exercise |
| b. | 8 hr - fasting | d. | avoid alcohol |
ANS: B PTS: 1
13. The following are considered as pacreatic enzymes:
| a. | AMS and LPS | c. | ALT and AST |
| b. | ACP and ALP | d. | LDH and CPK |
ANS: A PTS: 1
14. The following are considered as liver enzymes:
| a. | ALP | c. | CPK |
| b. | GGT | d. | ALT |
ANS: C PTS: 1
15. The normal value for glucose:
| a. | 50-110 mg/dL | c. | 60- 130 mg/dL |
| b. | 80-130 mg/dL | d. | 50-100 mg/dL |
ANS: A PTS: 1
MATCHING
Match the reagent with the substance tested
| a. | alkaline picrate | e. | double iodide of potassium and mercury |
| b. | orthotoluidine | f. | thymolphthalein monophosphate |
| c. | diazotized sulfanilic acid | g. | uranyl acetate |
| d. | phosphotungstic acid | h. | peroxidase |
1. triglyceride
2. creatinine
3. sodium
4. uric acid
5. glucose
6. urea nitrogen
7. bilirubin
8. acid phosphatase